1ο Διήμερο Γεωμετρίας: Μηδείς Αγεωμέτρητος Εισίτω |
«1ο Διήμερο Γεωμετρίας: Μηδείς Αγεωμέτρητος Εισίτω» που διοργανώνουν από κοινού τα παραρτήματα Κρήτης της ΕΜΕ (Λασιθίου, Χανίων, Ηρακλείου) με το mathematica.gr την Παρασκευή 17 και το Σάββατο 18 Απριλίου 2015 (είναι τη δεύτερη εβδομάδα του Πάσχα) στο συνεδριακό κέντρο των Ανωγείων Ρεθύμνου.
Η ιδέα ξεκίνησε σχεδόν ταυτόχρονα από το παράρτημα Ηρακλείου της ΕΜΕ αλλά και από το mathematica.gr το οποίο ήθελε να ξεκινήσει τη διοργάνωση κάποιων δράσεων γύρω από τα Μαθηματικά αφού ο κόσμος που διαθέτει στα μέλη του είναι εξαιρετικός.
Έτσι, η Διοικούσα Επιτροπή του Παραρτήματος Ηρακλείου της ΕΜΕ μαζί με το Μιχάλη Λάμπρου και τον Αλέξανδρο Συγκελάκη(εκ μέρους τουmathematica.gr) είχαν την πρώτη συνάντηση για τη συζήτηση. Το Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2015 ο πρόεδρος του παραρτήματος Ηρακλείου Ανδρέας Βαρβεράκης, οι πρόεδροι (Μιχάλης Περάκης από το Λασίθι, Κώστας Γαρεδάκης από τα Χανιά) και των υπολοίπων 2 παραρτημάτων (Λασιθίου, Χανίων) και η υπόλοιπη διοικούσα επιτροπή του παραρτήματος Ηρακλείου βρεθήκαν και πάλι στο Ηράκλειο, η ιδέα της διημερίδας αφιερωμένης στη Γεωμετρία ενθουσίασε και τα υπόλοιπα 2 παραρτήματα της Κρήτης κι έτσι η συνδιοργάνωση διευρύνθηκε.
Όλοι μας δεχτήκαμε με χαρά να συνεισφέρουμε στη διοργάνωσή της... Φυσικά η συμμετοχή θα είναι ΔΩΡΕΑΝ για όλους.
Ελπίζουμε η πρωτοβουλία αυτή να έχει απήχηση από τους συναδέλφους και να συνεχιστεί σε μία περίοδο δύσκολη για τη Γεωμετρία με την ευχή να τη δούμε να παίρνει τη θέση που της αξίζει στο Ελληνικό Εκπαιδευτικό σύστημα.
Οι ομιλητές της διημερίδας θα είναι αρκετοί, γνωστοί και εξαιρετικοί στον τομέα αυτό (με αλφαβητική σειρά): Ανδρέας Βαρβεράκης, Κώστας Βήττας, Κώστας Δόρτσιος, Γιάννης Θωμαΐδης, Μιχάλης Λάμπρου, Σωτήρης Λουρίδας, Μιχάλης Νάννος, Νίκος Φραγκάκης.
Η σύνθεση της αφίσας(την οποία μπορείτε να δείτε εδώ), έγινε από τον Μάριο Χ. Κιοστεράκη - μαθηματικό στο Γυμνάσιο Ν. Αλικαρνασσού, έχει στο κέντρο λεπτομέρεια από τον γνωστότατο πίνακα "Η σχολή των Αθηνών" του Ραφαήλ με τον Ευκλείδη να διδάσκει Γεωμετρία. Στο φόντο, θα διακρίνετε λατινικό κείμενο, είναι η σελίδα 15 από το "De lineis rectis" του Ceva στο οποίο αναφέρεται το περίφημο θεώρημά του (θα είναι ένας από τους θεματικούς άξονες της διημερίδας) μαζί με το αντίστοιχο σχήμα (είναι το Νο 5) μαζί με σχήματα από άλλα θεωρήματα που περιέχονται στο τέλος του βιβλίου. Τις πληροφορίες μας τις μετέφερε ο Μ. Λάμπρου που θα αναλάβει στο συνέδριο να μας αναφέρει και διάφορα ενδιαφέροντα ιστορικά στοιχεία της Γεωμετρίας.
Στον ιστότοπό μας θα σας ενημερώνουμε για τις εξελίξεις γύρω από τη διημερίδα, για τους θεματικούς άξονες αυτής καθώς επίσης και τα μέρη διαμονής (είναι αρκετά οικονομικά τα καταλύμματα τη συγκεκριμένη περίοδο στα Ανώγεια αλλά ΠΟΛΥ περιορισμένα). Αυτές τις ημέρες θα έχουμε συνάντηση με το Δήμαρχο Ανωγείων (μαθηματικός στο επάγγελμα) για να έχουμε ακόμη χαμηλότερη τιμή για τους συμμετέχοντες στη διημερίδα. Όλα τα καταλύμματα του χωριού το συγκεκριμένο διήμερο θα είναι στη διάθεσή μας.
Προγραμματίζουμε αρκετές παράλληλες δράσεις (π.χ. τα Ανώγεια είναι στους πρόποδες του Ψηλορείτη και αμέσως παραπάνω είναι το αστεροσκοπείο του Σκίνακα το οποίο θα έχουμε κλείσει για αστροπαρατήρηση - καιρού επιτρέποντος) και στρογγυλό τραπέζι για τα θέματα της Γεωμετρίας στο χώρο της Εκπαίδευσης.
Τα θέματα της διημερίδας θα απευθύνονται σε συναδέλφους μαθηματικούς της δευτεροβάθμιας αλλά και σε φίλους της Γεωμετρίας. Φυσικά είναι μία πολύ καλή ευκαιρία για να βρεθούμε αρκετοί φίλοι συνάδελφοι από τα παραρτήματα της ΕΜΕ όλης της χώρας αλλά και μέλη του mathematica.gr.
Περισσότερες πληροφορίες θα υπάρξουν σύντομα... Μπορείτε να διανείμετε την πληροφορία ελεύθερα σε οποιαδήποτε σελίδα ή μέσο...
Θα προσπαθήσουμε ΟΣΟ περνάει από το χέρι μας να είναι μία εξαιρετική διοργάνωση! Το οφείλουμε στη Γεωμετρία, το οφείλουμε στον τόπο και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ακουστεί σε ολόκληρη τη χώρα!
Στο Ρέθυμνο δεν υπάρχει ακόμη παράρτημα και συμβολικά αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε τη διημερίδα από το Νομό Ρεθύμνης με την ελπίδα ότι θα αποτελέσει την αρχή για τη συγκέντρωση συναδέλφων και τη δημιουργία παραρτήματος της ΕΜΕ και εκεί.
Σχετικές πληροφορίες μπορείτε να βρείτε και στο mathematica.gr.
|