© Παράρτημα Χανίων της Ε.Μ.Ε.

Παραθέτουμε, προς ενημέρωσή σας σχετική ανακοίνωση του Κέντρου για Χαρισματικά Ταλαντούχα Παιδιά/CTY Greece:


 
Μέσα από τη σύμπραξη του Κολλεγίου Ανατόλια με το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins και την ιδρυτική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος δημιουργήθηκε, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το 2013, το Κέντρο για Χαρισματικά Ταλαντούχα Παιδιά/CTY Greece.
 
Πρόκειται για ένα Κέντρο μοναδικό στην Νοτιοανατολική Ευρώπη το οποίο προσφέρει σε  μαθητές  από Β΄ Δημοτικού έως Β΄ Λυκείου εξωσχολικά εκπαιδευτικά προγράμματα ειδικά σχεδιασμένα για παιδιά με εξαιρετικές ακαδημαϊκές ικανότητες και μεγάλη αγάπη για τη μάθηση. Θερινά, Σαββατοκύριακου και Online, τα προγράμματα του CTY Greece ανταποκρίνονται σε διαφορετικές διδακτικές ανάγκες μέσα από καινοτόμες και πρωτοποριακές μεθόδους διδασκαλίας.
 
Το Κέντρο τελεί υπό την Aιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων στην Ελλάδα και του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου.
 
Προκειμένου να συμμετέχει κάποιος μαθητής στα προγράμματα αυτά, θα πρέπει να λάβει μέρος στις εξετάσεις του CTY Greece που διεξάγονται κάθε χρόνο σε διαφορετικές πόλεις σε ολόκληρη την Ελλάδα και στην Κύπρο. 
 
Στις εξετάσεις χρησιμοποιούνται δύο τεστ που σχεδιάστηκαν από το Center for Talented Youth του Πανεπιστημίου του Johns Hopkins: το School and College Ability Test (SCAT) και το Spatial Test Battery (STB), τα οποία εξετάζουν την ικανότητα στη γλωσσική και τη μαθηματική λογική και είναι 
στα ελληνικά. Κάθε μαθητής έχει τη δυνατότητα να δώσει ένα από τα δύο τεστ (SCAT ή STB) ή και τα δυο αν επιθυμεί. Το κόστος εξέτασης ανά μαθητή ανά τεστ ανέρχεται στα 30 ευρώ.
 
Για τα τεστ δεν χρειάζεται προετοιμασία και η εγγραφή σε αυτά γίνεται ηλεκτρονικά. Για περισσότερες πληροφορίες για τα τεστ επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του κέντρου στο:http://www.cty-greece.gr/el/ex.
 
Το αναλυτικό πρόγραμμα των εξετάσεων έχει ως εξής

:

 

*Λόγω της μεγάλης συμμετοχής στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα προσφέρονται δύο ημερομηνίες εξετάσεων. Σημειώνουμε ότι κάθε τεστ (SCAT ή STB) μπορεί να δοθεί μόνο μια φορά μέσα σε μια χρονιά. Στο Ελληνοαμερικανικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (HAEF) στην Αθήνα θα διεξαχθούν εξετάσεις αποκλειστικά για τους μαθητές του σχολείου  σε διαφορετικές ημερομηνίες. Οι συγκεκριμένες ημερομηνίες θα ανακοινωθούν σύντομα.
 

Ιδρυτικός δωρητής του Κέντρου για Χαρισματικά – Ταλαντούχα Παιδιά είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Το Κέντρο έχει χορηγούς τις εταιρίες Lidl Hellas και  AEGEAN Airlines, και υποστηρικτές το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και το Ίδρυμα Hellenic Hope. Το CTY Greece υποστηρίζεται στην Κύπρο από τη Lidl Cyprus.
 

To Κέντρο έχει εξασφαλίσει από τους υποστηρικτές του συγκεκριμένους χρηματικούς πόρους που αντιστοιχούν σε σημαντικό αριθμό υποτροφιών. Οι υποτροφίες προορίζονται για τους μαθητές και τις μαθήτριες που έχουν επιλεγεί  για τα Θερινά Προγράμματά του Κέντρου.